srijeda, 17. travnja 2013.

Svi naši okusi

Hrana ima šest okusa
  • slatki, 
  • slani, 
  • ljuti, 
  • kiseli, 
  • gorki,
  • trpki.
Svaki od tih okusa prema Ayurvedi ima različito djelovanje na naše zdravlje i specifična svojstva. 

Riječ “rasa”, na sanskrtu označava okus i ima puno značenja.
Rasa”je esencija neke tvari, njezina suština i bit, ali i osjećaj zadovoljstva.
Izlječenju pridonosi oboje; i svojstva okusa i osjećaj zadovoljstva.
Ako nam okus hrane ne odgovara probavna vatra neće moći probaviti hranu jer okus potiče “pranu”, a “prana” potiče “agni” tj. probavnu vatru.
Tako, ako prana i agni nisu potaknute hranjivi sastojci neće stiće do naših organa, a neprobavljena hrana će u našem tijelu stvoriti toksine ili “amu”.
Kuhanje prema Ayurvedi je, zbog toga, znanost za sebe. Prava umjetnost i vještina kojom se prava količina začina i namirnica spaja da bismo dobili pravi okus.
Svi naši okusi sa www.jiva.com
Kod nas, na zapadu sve smo skloni uništavati, pa smo tako uništili i ravnotežu okusa umjetnom i necjelovitom hranom.
Takva hrana tada postaje jedan od glavnih uzroka bolesti.
Ako razumijemo okuse i znamo njihov utjecaj na naš metabolizam i doshe, spremni smo za odabir hrane koja ima najbolje djelovanje na naše emocije, misli i tijelo, pa tako i dovesti cijeli naš organizam u ravnotežu.
Hrana ovdje na zapadu često sadrži previše slanog, kiselog i slatkog okusa, pa onda nije ni čudo da je naše društvo jako nezadovoljno i okrenuto sebičnom uživanju i pohlepi.
Mi se moramo probati promijeniti, pogledati malo unutar sebe, potražiti ravnotežu kroz hranu i “okusiti istinu”.
Jer, ono smo što jedemo! A jesti možemo jedan ili više od šest okusa, šest načela koja utječu na naš život i zdravlje.  
Tijela nam se formiraju od elemenata koje u sebe unosimo hranom, a oni utječu na naše doshe, a ravnoteža dosha presudna je za održavanje zdravlja kakvo svi želimo.












Nema komentara:

Objavi komentar