srijeda, 3. travnja 2013.

Transcendentalna meditacija

Nakon Vipassane stigli smo do transcendentalne meditacije.

Transcendentalna meditacija je ustvari pokret sa službom marketinga boljom od svih ostalih meditacijskih tehnika jer transcendentalnu meditaciju prakticiraju David Lynch, Jerry Seinfeld i još dosta hollywoodskih zvijezda, pa je to prvo što će nam neke njihove web stranice prezentirati.

Transcendentalna meditacija ima i fenomenalanu financijsku službu jer ako se odlučimo za tu tehniku meditacije trebat će nam ”mantra”,  a ona nije besplatna.
Ta je tehnika uspjela pokupiti sve od zapadnjačke kulture, pa čak i zapadnjačke fraze kao npr. “there’s no such thing as a free lunch”.
Transcendentalna meditacija se naplaćuje, njezini učitelji su licencirani i možda su zbog toga tako skupi. Ili je možda skupa jer se o njoj priča na Oprah show.
Uglavnom, jako je teško doznati dovoljno informacija o samoj tehnici putem interneta jer nas web siteovi najčešće odmah usmjeravaju na “certificiranog učitelja” koji će nam sve objasniti.
Iako, ta tehnika sama za sebe uopće nije loša. 
Tehnika transcendentalne meditacije u sebi uopće nema previše mistike i dosta je pragmatična.
Za razliku od Vipassane, koja se vježba dva puta dnevno po sat vremena, transcendentalna meditacija se vježba dva puta dnevno po 20 minuta.
Bilo je zaista mnogo istraživanja o transcendentalnoj meditaciji, pa je njezino pozitivno djelovanje zaista i dokazano.
Pa, ako nam ne smeta sva ta marketinška i zvjezdana prašina sve ostalo je zbilja prihvatljivo.

Ovdje, isto kao kod Vipassane, meditirati možemo i iz fotelje, pa opet postoji rizik da zaspimo tijekom meditiranja, no ne vježba se dulje od 20 minuta, tako da vjerujem da ćemo uz ovu tehniku bez problema odraditi budni ;



Nema komentara:

Objavi komentar